Knetterend begin van hoger beroep Haagse corruptiezaak: wat is omkoping en wanneer is iets geheim? (2024)

Maarten Brakema & Brenda Heskes

5 maart, 17:21 5 minuten leestijd

Knetterend begin van hoger beroep Haagse corruptiezaak: wat is omkoping en wanneer is iets geheim? (3)

DEN HAAG - Het knetterde tijdens de eerste dag van het hoger beroep in de Haagse corruptiezaak soms flink tussen advocaat-generaal Koos Plooij en de Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui. De koele, bijna klinische en zeer precieze ondervraging van crimefighter Plooij botst tegen de Haagse branie van De Mos. In het juridische gevecht draait het om mogelijke omkoping en het schenden van het ambtsgeheim door de twee oud-wethouders, waar zij vorig jaar nog helemaal van zijn vrijgesproken. Tijdens een van de scherpe ondervragingen, bijt De Mos van zich af: 'U criminaliseert alles!'

Ze zijn zichtbaar nerveus wanneer de zitting begint in de zittingszaal, die gevuld is met aanhangers in groengele kleding. Niet iedereen paste, daarom zit de rest van de aanhang, die in optocht met een muziekband naar het Paleis van Justitie is gekomen, in een zaaltje verderop naar een videoverbinding te kijken.

Maar eenmaal op stoom, staat de Richard de Mos weer op zoals hij bekendstaat: vol vuur, overtuigd van zijn verhaal en enigszins breedsprakig. Guernaoui is een stuk minder aan het woord, maar ook in zijn woorden klinkt zo nu en dan felheid. De aanhang in de zaal laat zich ook niet onbetuigd: soms moeten ze hard lachen, soms stijgt er een verontwaardigd gemopper op uit de zaal.

In het Paleis van Justitie in Den Haag buigt het Gerechtshof zich de komende drie weken in zes zittingsdagen over de vraag of oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui schuldig zijn aan omkoping door bevriende ondernemers en of zij hun ambtsgeheim hebben geschonden. Naast de twee voormalig wethouders staan vijf Haagse ondernemers terecht. Dat zijn de broers Akyol van zalencentrum Opera en drie vastgoedondernemers: Jansen, Zaadhof en Buis.

De raadsheren van het Gerechtshof behandelen niet de hele zaak opnieuw, ze hebben het onderzoek van de rechtbank van vorig jaar goed bestudeerd. Maar ze beginnen wel bij het begin: waar kennen de Hart voor Den Haag-politici de ondernemers van? 'Ik kende hem nauwelijks', zegt De Mos over vastgoedondernemer Dennis Buis. Hij heeft hem leren kennen bij een wijnproeverij, maar daar is niet gesproken over donaties voor zijn partij.

De Mos stuurde in die tijd wel 'bedelmails' rond, ook naar Buis. Die doneerde vervolgens twintigduizend euro. De Mos was wel blij met zo'n gulle donateur. In de bedankmails naar donateurs, dus ook naar Buis, staat een zinnetje 'als ik wat voor je kan doen, dan hoor ik het graag'. De voorzitter van het Hof wil weten of dat een standaardzin was of dat het betekende 'voor wat hoort wat'. De Mos zegt dat het een standaardzin is die ook in het mailtje staat naar tientjesleden.

Onderlinge relaties gefileerd

Het gaat er harder aan toe iedere keer wanneer advocaat-generaal Koos Plooij namens het OM zijn pijlen richt op de twee oud-wethouders. Zo fileert hij De Mos over de relaties die hij onderhield met de vastgoedondernemers. Volgens De Mos vraagt hij ze soms om raad bij ingewikkelde beslissingen op hun vakgebied. Zoals bijvoorbeeld het verbod op het splitsen van woningen.

Volgens Plooij is de Haagse oud-wethouder daar een grens over gegaan. Hij houdt De Mos een mail van ondernemer Edwin Jansen voor waarin het gaat over het splitsingsverbod. 'Het wordt voor mij moeilijk om je te steunen, want je zit de business van Dennis Buis in de weg', leest Plooij voor.

Knetterend begin van hoger beroep Haagse corruptiezaak: wat is omkoping en wanneer is iets geheim? (4)

Vervolgens bijt het raadslid van zich af. 'U criminaliseert alles. Ik ben een simpele volksvertegenwoordiger, die een paar pepernoten probeert op te halen voor zijn partij en tegelijk wat ideeën voor de stad.' Daarnaast verklaart De Mos dat heel Hart voor Den Haag uiteindelijk voor het splitsingsverbod heeft gestemd. Volgens de politicus het bewijs dat hij niet is omgekocht.

Daar is aanklager Plooij het niet per se mee eens. Hij stelt dat het niet van belang is of De Mos en zijn partij wat hebben gedaan met de giften, maar of ze de intentie hadden om iets voor die giften terug te doen.

Briefje met 'geheim' erop

Zo'n zelfde soort discussie ontstaat later tussen advocaat-generaal Koos Plooij en oud-wethouder Rachid Guernaoui, die de aanklager fijntjes laat weten dat ze dezelfde rechtenstudie hebben gedaan. Het gaat in deze ondervraging om de vraag wanneer informatie geheim is en dus niet gedeeld kan worden. Zowel De Mos als Guernaoui zeggen dat dat pas is wanneer het college van burgemeester en wethouders dat besloten hebben.

Dat zij dus informatie besproken hebben die zat in een envelop met een briefje erbij met het woord 'geheim' erop, is volgens de Hart voor Den Haag-politici geen schending van hun ambtsgeheim. Guernaoui pareert: 'Niet alles waar geheim op staat, is geheim. Alleen het college kan iets geheim verklaren, niet één wethouder. En: het raadsvoorstel zou toch openbaar worden.'

Knetterend begin van hoger beroep Haagse corruptiezaak: wat is omkoping en wanneer is iets geheim? (5)

Het leidt tot een rechtsfilosofische discussie tussen aanklager en verdediging over de geheime status van documenten. En of iets wat later misschien geheim wordt verklaard in de concept fase dan wel gedeeld mag worden.

Het lijken semantische discussies, een woordenstrijd, maar uit de aanpak van aanklager Koos Plooij op de eerste zittingsdag lijkt dat precies de inzet te zijn van deze zaak: wat is omkoping en wanneer is iets geheim?

Campagnebus en advertenties

Ook de broers Atilla en Erdinç ('Zeg maar Ernst') Akyol moeten zich dinsdagmiddag alleen nog verantwoorden, omdat ze worden verdacht van omkoping. Atilla, de toenmalige eigenaar van zalencentrum Opera aan de Fruitweg in Den Haag, doneerde vele tienduizenden euro's aan de partij van Richard de Mos. Zo betaalde hij advertenties in wijkkranten en gaf hij geld voor de aanschaf van de bekende campagnebus. Hij deed dat omdat hij De Mos een goede politicus vond en later ook bevriend met hem raakte.

Daarnaast was er de hoop dat de partij van De Mos ook iets goeds kon doen voor het horecaklimaat in de stad. En ondanks dat hij al zijn zaken moest verkopen en naar eigen zeggen nauwelijks nog geld heeft, blijft hij De Mos trouw. 'Ik doe wat ik kan, maar heb niet zoveel geld meer om erin te pompen.' Van broer Ernst zijn gesprekken in het dossier te vinden waarover de raadsheren toch vragen hebben. Zo valt het woord 'steekpenning'. Maar dat is 'grootspraak', zegt hij nu.

Aanstaande donderdag wordt de zaak tegen vastgoedondernemers Zaadhof, Buis en Jansen behandeld. De strafeisen in hoger beroep worden dinsdag 12 maart verwacht.

Lees meer in ons dossier 'Haagse corruptiezaak'

LEES OOK Liveblog | 'Ruzie' tussen Richard de Mos en OM tijdens rechtszaak: 'U criminaliseert alles'
LEES OOK Protestmars Richard de Mos naar rechtbank, hoger beroep van start: 'We gaan dit winnen'

Meest gelezen

Nieuws Schoonste strand van Nederland ligt in onze regio
112 Gewonden na frontale botsing, bestuurder aangehouden
Nieuws Vijf gemeenten gaan bestelbusjes en vrachtwagens weren, hoe ver zijn de plannen?
Nieuws Man dreigt met wapen, helikopter en politiehonden ingezet

Radio West

Luister nu West komt Thuis 17:00 - 18:00

Uitgelicht

Sport Olympische Spelen | Duetz en Van Aanholt zeilen naar eerste plaats in klassem*nt
Nieuws Opvallende rijmanoeuvres in de regio: 'Het is om te janken'
Sport Vriendengroep komt met verrassing voor hockeyer Justen Blok: 'Teamgenoten gingen helemaal stuk'

Meer uitgelicht

Knetterend begin van hoger beroep Haagse corruptiezaak: wat is omkoping en wanneer is iets geheim? (2024)
Top Articles
The Horrific Aftermath: Unveiling Nikki Catsouras' Accident Body Image
The Curious Case Of Nikki Catsouras: Exploring The Controversial Publication Of Tragic Photos
Everything you need to know about a Sam's Club Membership
Buy Quaaludes Online
Gladys Le Da Flores A Su Mamá. Correct Incorrect
Site : Storagealamogordo.com Easy Call
Lynaritaa Boobs
Wyze Thermostat vs Nest: Detailed Comparison
Terry Gebhardt Obituary
Trailmaster Fahrwerk - nivatechnik.de
Fatshark Forums
Craislist Vt
Lake Charles, LA Houses and Single Family Homes For Rent | realtor.com®
Is Tql A Pyramid Scheme
Mobile Maher Terminal
Lookwhogotbusted New Braunfels
Juego Friv Poki
How To Find Free Stuff On Craigslist San Diego | Tips, Popular Items, Safety Precautions | RoamBliss
The Creator Showtimes Near Baxter Avenue Theatres
630251.S - CCB-PWRIO-05 - Vision Systems - Vision Systems In-Sight, Cognex - InSight 2800 Series - Accessories Cables / Brackets IS28XX -
Storm Prediction Center Convective Outlook
SEBO (UK) Ltd on LinkedIn: #sebouk #commercialcleaning #cleaning #floorcleaning #carpetcleaning
Edenmodelsva
Naval Academy Baseball Roster
Lieu Gia Trang Houston Texas
Dr. Nicole Arcy Dvm Married To Husband
Elfqrindiscard
Www.publicsurplus.com Motor Pool
Ipayonline Azsdu Net
Poker News Views Gossip
Haktuts.in Coin Master 50 Spin Link
Oscillates Like A Ship
Community Q&A with Red Flight and the Combat Box server
Tamiblasters.in
Heyimbee Forum
Busted Barren County Ky
Hubspot Community
Balmorhea Fishing Resort & Rv Spaces
Ryker Webb 2022
13 The Musical Common Sense Media
10,000 Best Free Coloring Pages For Kids & Adults
Burkes Outlet Credit Card Sign In
The Safe Keeper Henderson
How Old Is Ted Williams Fox News Contributor
John Deere Z355R Parts Diagram
Obituary Sidney Loving
Christina Cox Measurements
Mexican cartel leader 'El Mayo' Zambada pleads not guilty to US charges
1By1 Roof
Jersey Mike's Subs: 16 Facts About The Sandwich Chain - The Daily Meal
Unblocked Games 67 Ez
Nfl Espn Expert Picks 2023
Latest Posts
Article information

Author: Carlyn Walter

Last Updated:

Views: 5485

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carlyn Walter

Birthday: 1996-01-03

Address: Suite 452 40815 Denyse Extensions, Sengermouth, OR 42374

Phone: +8501809515404

Job: Manufacturing Technician

Hobby: Table tennis, Archery, Vacation, Metal detecting, Yo-yoing, Crocheting, Creative writing

Introduction: My name is Carlyn Walter, I am a lively, glamorous, healthy, clean, powerful, calm, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.